20 Μαρ 2012

Δ.Α.Σ.Ο.Ι.Υ.Ε.

Αθήνα 19/3/2012
Προς
Πρόεδρο- Γεν. Γραμματέα,
Εκτελεστική επιτροπή - Δ.Σ. Ο.Ι.Υ.Ε.

Συνάδελφοι
Σήμερα οι εργοδότες στα μεγάλα πολυκαταστήματα ( HONTOS-FOKAS-ATTICA- MALL- GOLDEN HALL-AVENUE-EMPOLI), σούπερ μάρκετ (ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΒ-ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ- ΜΑΣΟΥΤΗΣ- ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ) εταιρίες καθαριότητας ( ΑΡΙΑΔΝΗ- ISS) προχωρούν ανοιχτά σε απολύσεις και μειώσεις μισθών, σε πολλές αποθήκες Λοτσίστικ απειλούν, η δέχεσαι την μείωση η απολύεσαι.  
Επίσης σε πολλές ακόμα επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα οι διαθεσιμότητες, οι απολύσεις τους τελευταίους μήνες έχουν πάρει τη μορφή της χιονοστιβάδας, που από τη μια, μεταφράζονται σε χρήμα για την εργοδοσία, από την άλλη, στρώνεται το έδαφος για δουλειά ήλιο με ήλιο, με παναθλίους μισθούς, χωρίς συλλογικές συμβάσεις.
H ατομική διαπραγμάτευση τείνει να γίνει καθεστώς καταδικάζοντας κυρίως τους νέους εργαζόμενους, της γυναίκες στο εμπόριο, τις υπηρεσίες, την καθαριότητα σε δουλειά  με πανάθλιους μισθούς και ωράρια, που θα είναι κάτω και από αυτόν που θα προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αύξηση της απλήρωτης και ανασφάλιστης δουλειάς.
Η κυβέρνηση, η ΕΕ, η Τρόικα ενισχύουν τα δουλεμπορικά γραφεία, που θα ενοικιάζουν περισσοτέρους εργαζομένους όπως και οπότε θέλουν, σύμφωνα με της επιταγές των μονοπωλιακών ομίλων, των πολυκαταστημάτων, και τις κάθε φορά  ανάγκες της αγοράς.
Εν μέσω  αυτών των εξελίξεων μόνο ως πρόκληση μπορεί να θεωρηθεί απέναντι στους εργαζομένους του κλάδου  η απουσία κάθε αγωνιστικής πρωτοβουλίας για παρεμπόδιση αυτών των εξελίξεων αλλά και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης στα κρυφά με τον ΣΕΛΠΕ όπως έκανε η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ.
Υπογραφή που όχι μονό προβλέπεται η αμοιβή των εργαζομένων με την κλαδική σύμβαση του 2009 αλλά ταυτόχρονα αποδέχεται την ισχύ της μόνο για τους εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων και μόνο για τους εργαζόμενους που είναι μέλη των συνδικάτων.
Πρόκειται για μια αισχρή συμφωνία που αποδέχεται ότι ακριβώς απαιτούν οι εργοδότες και η κυβέρνηση, παραδίδει τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους στης ορέξεις της εργοδοσίας και οδηγεί στον καταναγκαστικό συνδικαλισμό.
Aπαιτούμε την άμεση σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ο.Ι.Υ.Ε. η οποία δεν συνεδρίασε για την υπογραφή της ΣΣΕ με τον ΣΕΛΠΕ, για να παρθούν αποφάσεις χωρίς μείωση δικαιωμάτων και αύξηση αποδοχών, να παρθεί απόφαση απεργιακής κινητοποίησης του κλάδου ως απάντηση στην επίθεση εργοδοσίας-κυβέρνησης.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
                                       Δ.Α.Σ. – Ο.Ι.Υ.Ε.