28 Μαρ 2018

Όλοι στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Όλοι στην Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση του Σωματείου

Κυριακή 15 Απριλίου, Εργατικό κέντρο Αθήνας,

Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48β ΩΡΑ: 10.00 πμ

(ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ)

 
Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι εργαζόμενοι βρεθήκαμε για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με την στρατηγική επίθεση που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα μας. Αποκορύφωμα το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης και τον νόμο, που καταργεί στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία και βάζει στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία – την καρδιά και την ελπίδα  των εργαζομένων της χώρας μας.
Όλο το προηγούμενο διάστημα Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ –μεγαλοεργοδότες μεθόδευσαν περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, φορολογική λεηλασία στα λαϊκά στρώματα (με κατάργηση του αφορολόγητου θα εφαρμοστεί από το 2019-2020 είναι ψηφισμένο από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας (υποδομές, λιμάνια, Ελληνικό, ενέργεια, κοκ), πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας, πλήρη κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος, αποδόμηση της δημόσιας υγείας, πετσόκομμα των επιδομάτων και των κοινωνικών δαπανών, επέκταση του ωραρίου και της λειτουργίας τις Κυριακές για τα εμπορικά καταστήματα. Ταυτόχρονα έχει παγιωθεί η απώλεια των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αφού δε γίνεται ούτε λόγος για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας. Αντιθέτως, συνεχίζονται οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις με απαγόρευση της επεκτασιμότητας των κλαδικών, ενώ έχει ήδη διευκολυνθεί η μαζική απόλυση εργαζομένων με την κατάργηση της υποχρεωτικής Υπουργικής Απόφασης για την έγκρισή τους.

Αυτό όμως που είναι το πιο επικίνδυνο, είναι η εμπλοκή της χώρας μας σε τυχοδιωκτικές ενέργειες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και οι διάφορες συμφωνίες για μπίζνες στην περιοχή. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης κάνουν υπαρκτό τον κίνδυνο να εμπλακεί η χώρα και ο λαός μας σε πολεμικές συγκρούσεις, για λογαριασμό ορισμένων μονοπωλιακών ομίλων. Το σωματείο μας παλεύει για την ειρήνη, υπερασπίζεται την αλληλεγγύη των λαών, μακριά από αλυτρωτισμούς.

Στον κλάδο μας, τα όσα καταγγέλλονται στο σωματείο είναι ενδεικτικά. Στις εταιρίες αλλά και σε άλλους χώρους που εργάζονται μέλη του σωματείου και όχι μόνο έχουμε απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, εξαντλητικά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες, μειώσεις μισθών ενώ και η εγκυμοσύνη και η μητρότητα βρίσκονται στο στόχαστρο της εργοδοσίας. Η προσωρινή απασχόληση σε project, οι επισφαλείς μορφές εργασίας, με κορυφαία το μπλοκάκι ως υποχρεωτική μορφή δήθεν «συνεργασίας» με τους εργοδότες διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον ανασφάλειας και τρομοκρατίας. Καλούμαστε να θυσιάσουμε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας (άδειες, δώρα, επιδόματα, προστασία από ομαδικές απολύσεις κ.ά.). Η κυβέρνηση ως πιστός υπηρέτης των μεγάλων επιχειρήσεων αντί να καταργήσει  όλους αυτούς τους νόμους, τους εφαρμόζει πιστά και συνεχώς τους ενισχύει ψηφίζοντας ακόμα χειρότερους. Το μόνο δικαίωμα που είναι απαραβίαστο  είναι το δικαίωμα των εργοδοτών να αυξάνουν  τα κέρδη τους, εντείνοντας την εκμετάλλευση, καταπατώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων.  
 

Κανένας μόνος του – οργάνωση – αγώνας - αντεπίθεση

 
Το Σωματείο Ιδιωτικών υπαλλήλων δίνει με σταθερό και αταλάντευτο τρόπο κάθε αγώνα. Κόντρα στον εργοδοτικό αυταρχισμό και στην εφαρμοζόμενη πολιτική, μακριά από την λογική της ανάθεσης. Το προηγούμενο διάστημα, το σωματείο βρέθηκε πρωτοπόρο σε όλες τις μάχες. Με αφορμή διάφορες περιπτώσεις οπού η εργοδοτική αυθαιρεσία «έσπαγε κόκαλα» έγιναν μια σειρά παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις. Με αποτελεσματικότητα δόθηκε μια σειρά αγώνων για τη δικαίωση απολυμένων συναδέλφων. Το σωματείο υπερασπίζεται κάθε εργαζόμενο από τις πιο «μικρές» εταιρείες του κλάδου  ως τους μεγάλους ομίλους.


Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η υπογραφή συμβάσεων,

ασπίδα στα δικαιώματά μας

Το σωματείο ιεραρχεί ως κύριο το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ (συλλογική σύμβαση εργασίας). Βασική επιδίωξη αποτελεί η υπεράσπιση και περιφρούρηση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.  Από το 2012 έτος που καταργήθηκαν με νόμο οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας που ψήφισαν Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΠΑΣΟΚ (σήμερα το ΠΑΣΟΚ ονομάζεται Κίνημα Αλλαγής) η πάλη στους χώρους δουλειάς επικεντρώθηκε στην ανάσχεση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, με απολύσεις, μειώσεις μισθών, μη καταβολή δεδουλευμένων.

Απαιτούμε και μαχόμαστε για:


·      Προσλήψεις με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα.

·      Απαγόρευση των απολύσεων, διασφάλιση των θέσεων εργασίας μας. Πρώτος στόχος στην κατεύθυνση αυτή η άμεση υπογραφή συλλογικής σύμβασης που θα βάζει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και θα έχει στο επίκεντρο την κάλυψη αναγκών των εργαζομένων, σε αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης.

Πιάνοντας το νήμα και αξιοποιώντας προσπάθειες και αποτελέσματα της προηγούμενης εμπειρίας του Σωματείου, ήρθε η ώρα να βγουν οι εργαζόμενοι και άνεργοι στο προσκήνιο διεκδικώντας με μαζικούς όρους, μια συλλογική σύμβαση για τον κλάδο που:

·      Θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης ορίζοντας αυξήσεις στους μισθούς. Με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών στα βασικά αγαθά, κάθε χειροτέρευση στο θέμα του μισθού, δεν επιτρέπει την επιβίωση της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Για να σταματήσει η μείωση του εισοδήματος μας, το οποίο έχει ήδη συρρικνωθεί από τη συνεχιζόμενη φοροεπιδρομή.

·      Θα εξασφαλίζει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

·      Θα διασφαλίζει το δικαίωμα στη μητρότητα και θα κατοχυρώνει στην πράξη τις εργαζόμενες μητέρες, εξασφαλίζοντας πλήρως άδειες, δώρα και επιδόματα.

·      Θα βάζει φρένο στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

·      Θα κατοχυρώνει το ωράριο εργασίας, Κόντρα στην εντατικοποίηση που προτάσσει το κεφάλαιο. Τα κέρδη της εργοδοσίας χτίζονται στην εκμετάλλευση χιλιάδων συναδέλφων.

·      Θα καταργεί όλες τις επισφαλείς μορφές εργασίας (μερική απασχόληση, συμβάσεις έργου, μπλοκάκι). Θα διεκδικεί και θα κατοχυρώνει προσλήψεις με μόνιμη σταθερή εργασία.

·      Θα κατοχυρώνει την αναγνώριση επιδομάτων (π.χ. γάμου, μητρότητας, παιδιών κ.α) και ωριμάνσεων (διετίες, τριετίες).

 
Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο

Οργανώνουμε την πάλη μας ενάντια σε κυβέρνηση – πλουτοκρατία


Απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας, η ενίσχυση της λειτουργίας και της δράσης του σωματείου, μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους και άνεργους που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης.


Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο σωματείο, να ενισχύσουν τη δράση του, με συλλογικούς αγώνες, μακριά από τις λογικές της ατομικής επιβίωσης:

·      Για την καλύτερη υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας μπροστά στους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

·      Για να ορθώσουμε αποτελεσματικά το ανάστημά μας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και του Κεφαλαίου, που μας θέλουν υποταγμένους.

·      Για να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας σε κάθε συνάδελφο που το έχει ανάγκη.

·      Για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς, στο ύψος των αναγκών μας.

·      Για την κατάργηση όλων των αντεργατικών αντισυνταξιοδοτικών νόμων, τη διασφάλιση της ιατροφαρμακευτική περίθαλψης για όλους, τη διαγραφή των χρεών των ανέργων.

 
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ